Chobotnatce (Proboscidae)

Slon indický Chobotnatce (Proboscidae) sú najväčšie suchozemské cicavce. Majú dlhý pohyblivý chobot (proboscis), ktorý je sídlom hmatu a čuchu. Rezáky hornej čeľuste sú premenené na kly. Prsty sú ukončené kopýtkami. Koža je takmer bez srsti.

Slony (Proboscidae) sú veľké zvieratá, najväčšie zo všetkých dnes žijúcich suchozemských cicavcov. Od ostatných cicavcov sa veľmi líšia. Príznačný je ne dlhý chobot, ktorý vznikol predĺžením a spojením vrchnej gamby a nosa. Slony si ním podávajú potravu do úst a pijú tým spôsobom, že si cez nozdry naberú vodu do chobota a potom si vstrekujú do úst. Mohutné kly sú pri koreni duté a neprestajne rastú. Mohutná stavba tela prezrádza, že slon je priam stvorený na predieranie cez najhustejšie chrastie.

Slon africký (Loxodonta africana) žije v Afrike na juh od Sahary. Je oveľa väčší ako slon indický. Jeho chobot sa končí dvoma prstovitými výbežkami, kým chobot slona indického iba jedným. Samce slona afrického dosahujú výšku až 3,5 metra a vážia asi 4000 kg. Afrického slona možno skrotiť a používať na ťažké práce. Slon africký sa vyskytuje v prírode vo dvoch formách a to v stepnej a v pralesnej. Stepná forma žije na voľných, málo zalesnených miestach a zvyčajne je väčšia ako forma pralesná.

Slon indický (Elephas maximus) žije v Indii a zasahuje na východ do Indočíny a na juh na Sumatru. Má oveľa menšie uši ako slon africký a je aj podstatne menší. Samce nebývajú výššie ako 3 m a vážia okolo 3500 kg. Slon indický sa v mnohých sa chová v mnohých zemiach ako skrotené domáce zviera, určené na ťažké práce. Slony žijúce na Cejlóne často nemajú kly, zato slony zo Sumatry, aj keď sú telesne menšie, majú dlhé kly.

Pozri tiež:  

Vajcorodce
Vačkovce
Hmyzožravce
Netopiere
Letuchy
Slabozubce
Hrabáče
Hlodavce
Dvojitozubce
Plutvonožce
Veľryby
Sirény
Mäsožravce
Chobotnatce
Nepárnokopytníky
Párnokopytníky
Primáty

Podkmeň: Stavovce (Vertebrata)
Trieda: Cicavce (Mammalia)
Podtrieda: Živorodce (Theria)
Nadrad: Placentovce (Eutheria, Monodelphia)
Rad: Chobotnatce (Proboscidae)