Hrabáče (Tubulidentata)

Hrabáč Hrabáče (Tubulidentata) sú cicavce, ktoré žijú len v trávnatých oblastiach Afriky. Do radu patrí len jedna čeľaď s jedným rodom - hrabáč (Orycteropus spp.).

Majú lysú kožu, rypákovito predĺženú hlavu, lepkavý vysunuteľný jazyk a hrabavé končatiny. Chrup majú slabý, stoličky sú bez koreňov a bez skloviny, tvorí ich veľký počet dentínových rúrok, stmelených zubným cementom.

Hrabáče sú asi také veľké ako väčšie prasatá. Vrátane chvosta dorastajú do dĺžky 180 cm a vážia okolo 60 kg. Žijú vo veľkých zemných norách. Majú dlhé rypáky, vzhľadom k telu pomerne drobné hlavy a štíhle uši. Telo im pokrývajú riedke žltohnedé štetiny. Na predných nohách majú silné pazúry, ktoré používajú na rozhrabávanie termitích, prípadne mravčích hniezd. Pri rozhrabávaní, čo robia veľmi rýchlo, priťahujú si uši tesne k telu, aby si ich chránili pred odhrabávanou zeminou. Len čo je hniezdo rozhádzané, začne hrabáč uplatňovať svoj jazyk, ktorý má až 46 cm dlhý a pokrytý lepkavými slinami. Takto je schopný pozbierať mravce či termity. Aby mu hmyz nevnikal do nosa, vie zatvoriť nosové dierky. Hrabáče sú nočné zvieratá, ktoré nemožno často vidieť.

Pozri tiež:  

Vajcorodce
Vačkovce
Hmyzožravce
Netopiere
Letuchy
Slabozubce
Hrabáče
Hlodavce
Dvojitozubce
Plutvonožce
Veľryby
Sirény
Mäsožravce
Chobotnatce
Nepárnokopytníky
Párnokopytníky
Primáty

Podkmeň: Stavovce (Vertebrata)
Trieda: Cicavce (Mammalia)
Podtrieda: Živorodce (Theria)
Nadrad: Placentovce (Eutheria, Monodelphia)
Rad: Hrabáče (Tubulidentata)