Kivi (Apteryx spp.)

kivi Kivi (Apteryx spp.) patrí k vtákom bežcom. Je veľký asi ako kura domáca a vyskytuje sa v troch druhoch na Novom Zélande. Žije vo vlhkých močaristých lesoch. Cez deň sa skrýva a v noci vychádza za potravou.

Krídla má natoľko zakrpatené, že ich môžeme rozoznať iba na kostre, chvost nemá a operenie sa skladá z dlhých, voľne visiacich pier, pripomínajúcich hrubú dlhú srsť. Nohy a beháky má pomerne dlhé, oči malé, keďže je nočným vtákom, ale na rozdiel od iných vtákov má veľmi dobre vyvinutý čuch. Nosové otvory má na konci dlhého zobáka. Hlavnou potravou kiviho sú červy, ktoré vyťahuje zo zeme dlhým zobákom tak, že ho strká až po koreň. Samička znesie väčšinou iba jedno vajce, ktoré je v porovnaní s jej veľkosťou obrovské.

Na severe Nového Zélandu žije kivi Mantellov (Apteryx mantelli), na juhu ostrova kivi veľký (Apteryx australis) a najmenší je kivi Owenov (Apteryx oweni). Nájdeme ich iba v neobývaných krajoch, pretože inde sú už vyhubené.

Pozri ďalšie rady:  

Alky
Bahniaky
Brodivce
Čajky
Dravce
Ďatlovce
Holubovce
Hrabavce
Chriaštele
Kivi
Krakle
Krátkonožce
Kukučky
Lelky
Papagáje
Potápky
Potáplice
Pštrosy
Rúrkonosce
Sovy
Spevavce
Tučniaky
Veslonožce
Zúbkozobce

Podkmeň: Stavovce (Vertebrata)
Trieda: Vtáky (Aves)
Rad: Kivi (Apteryx spp.)