Lelky (Caprimulgiformes)

Lelek Lelkovité (Caprimulgidae) tvoria čeľaď večerných a nočných vtákov, rozšírených takmer po celej Zemi. Krídla majú dlhé a štíhle, perie majú mäkké, oči veľké a krátky, vzadu veľmi široký zobák, okolo ktorého sú hmatové pierka. Živia sa hmyzom, ktorý chytajú v letku.

Cez deň odpočívajú na zemi alebo sedia na konároch stromov. Perie majú mäkké, najčastejšie farby stromovej kôry, takže splývajú s prosredím. Veľké oči majú cez deň privreté, a to aj keď nespia, celkom ich roztvárajú iba v noci.

Lelku si nerobia hniezda, samička znáša dve vajíčka na holú zem a tu na nich sedí. Pritom natoľko splýva s prostredím, že sa dá zbadať, až keď vyplašená vzlietne v poslednom momente pred hroziacim nebezpečenstvom. Na vajíčkach sedia a o mláďatá sa starajú obaja rodičia.

U nás žije lelek obyčajný (Capromulgus europaeus), ktorého neprestajné cvrlikanie počuť zvyčajne z polí, kde sa rád zdržuje. Samica znáša 2 vajcia priamo na zem a sama ich aj vysedáva asi 20 dní, o mláďatá sa starajú obaja rodičia 30 dní. Nočný hmyz chytá za letu. Je to sťahovaný vták.

Pozri ďalšie rady:  

Alky
Bahniaky
Brodivce
Čajky
Dravce
Ďatlovce
Holubovce
Hrabavce
Chriaštele
Kivi
Krakle
Krátkonožce
Kukučky
Lelky
Papagáje
Potápky
Potáplice
Pštrosy
Rúrkonosce
Sovy
Spevavce
Tučniaky
Veslonožce
Zúbkozobce

Podkmeň: Stavovce (Vertebrata)
Trieda: Vtáky (Aves)
Rad: Lelky (Caprimulgiformes)