Medveďovité (Ursidae)

Medveď grizly Medveďovité (Ursidae) sú veľké cicavce, ktoré došľapujú na zem celým chodilom. Živia sa nielen mäsitou potravou ako väčšina šeliem, ale žerú aj lesné plody, korienky a trávu. Väčšina medveďov rodí naraz v jednom brhu dve mláďatá, ktoré sú holé, takmer slepé a potrebujú niekoľko rokov kým dospejú. Medvede patria medzi tzv. nepravých zimných spáčov.

Medveď hnedý (Ursus arctos) obýva pásmo lesov Eurázie, v západnej Európe bol už vyhubený. Živí sa lesnými plodmi, hmyzom, larvami mravcov, hľuzami rastlín a zdochlinami, výnimočne sa môže stať mäsožravým. Mäso , ktoré nestačí konzumovať, si zakrýva raždím.
Medveď hnedý - stretnutie v prírode.

Medveď biely (Thalarctos maritimus), ktorý váži skoro 450 kg, žije na snehových a ľadových poliach v severných polárnych oblastiach. Živí sa prevažne tuleňmi a rybami. Samica s čerstvo narodenými mláďatmi ostáva nejaký čas v úkryte pod snehom. Inak býva aktívny po celý rok, zimný spánok nepozná. Je dobrý plavec.

Patria sem aj ďalšie čeľade:

  • Mäsožravce mačkovité (Felidae)
  • Mäsožravce psovité (Canidae)
  • Mäsožravce lasicovité (Mustelidae)
  • Pozri tiež:

    Vajcorodce
    Vačkovce
    Hmyzožravce
    Netopiere
    Letuchy
    Slabozubce
    Hrabáče
    Hlodavce
    Dvojitozubce
    Plutvonožce
    Veľryby
    Sirény
    Mäsožravce
    Chobotnatce
    Nepárnokopytníky
    Párnokopytníky
    Primáty

    Podkmeň: Stavovce (Vertebrata)
    Trieda: Cicavce (Mammalia)
    Podtrieda: Živorodce (Theria)
    Nadrad: Placentovce (Eutheria, Monodelphia)
    Rad: Mäsožravce (Carnivora)
    Čeľaď: Medveďovité (Ursidae)